Nu er efterårstrækket for storke startet, hvilket har bevirket, at der er kommet en blå stork mere på skolens gavl. Vi må håbe, at trækket fører flere fødsler med sig i resten af året. Velkommen til Horne Sogn til den nyfødte dreng, og tillykke til de nybagte forældre.
Gruppen omkring vedligeholdelse af Vikingelunden/Vikingestien har været på efterårsarbejde. Stierne i Vikingelunden er skåret rene i kanterne, således at græsset ikke overtager stierne. I øjeblikket regner vi med, at en gang om året er tilstrækkeligt. Indtil nu har vi brugt 2 formiddage, og kan se, at der skal flere til, før vi har nået hele vejen. Vi er 8-9 mand i gruppen, der på længere sigt godt kan bruge nogle yngre pensionister, – hvis sådanne findes! Tag selv en tur i Vikingelunden og bese arbejdet.
Her på billedet er der 7 mand, men den 8. kan ses på skyggen!
I dag er Sdr. Malle Maskinstation gået i gang med at etablere den nye sti rundt om overfladevandssøen syd for Klokkedøj. Stien og den nyetablerede bro over udløbet vil hænge sammen med Vikingestien, hvorefter etableringen er afsluttet.
Ungdomsklub en aften om ugen til en start, flerrums-lejligheder med egen indgang, et bofællesskab, fælleshaver, bedre køkkener og måske sammenlægning af boliger, mulighed for vaskemaskine og tørretumbler i lejligheden, riv det hele ned og byg nogle rækkehuse. Godt 70 borgere deltog i borgermødet om Hornelunds fremtid, og de havde mange ideer til, hvad der skal ske for at få mere end tre af de 13 lejligheder udlejet og få skabt nyt liv i fælleslokalerne. Mange af deltagerne indledte aftenen med en rundvisning på Hornelund, hvor de blev orienteret om muligheder og priser. De sluttede aftenen med gruppearbejde og med en kraftig opfordring fra både direktør for Varde Boligadministration, Heidi Nielsen, og byrådspolitiker, Sarah Andersen, til at komme i gang. – Der er kommet mange spændende ideer på bordet, så skab nogle små grupper og sæt noget i gang. Der er rigtig meget, der kan lade sig gøre, dog ikke nedrivning. Det tillader loven ikke, men kontakt os, så finder vi ud af noget, sagde Heidi Nielsen. Det er ikke kun Hornelund, der mangler beboere. Det samme gør også hjemmene i Lunde, Næsbjerg og Alslev, så politikere og medarbejdere er på en turné for at høre, hvad borgerne tænker og ønsker. – Jeg bliver helt glad i låget af at mærke jeres engagement. Når vi har været alle fire steder, får vi i løbet af efteråret noget kogt sammen, men det behøver I ikke at vente på. Gå bare i gang, sagde Sarah Andersen. Udviklingskonsulent Christina Bonde styrede slagets gang og oplyste, at nedgangen i indflytningen begyndte i 2018. – Det må vi tage alvorligt, sagde hun og satte gang i idé-arbejdet med spørgsmål om blandt andet aktiviteter på Hornelund, og om den boligtyper, borgerne efterspørger. Ideen med en ungdomsklub udspringer af et ønske om at skabe et fællesskab for børn efter 6. klasse, lade dem finde den rigtige vej frem i livet, og det harmonerer fint med ønsket om at brande Horne som stedet med det gode børneliv.
En borger greb tråden og foreslog, at der på Hornelund bliver lavet en række arrangementer, som kan trækker borgerne til.
– Vi skal have gang i den positive spiral, så det igen bliver et godt sted at komme og et godt sted at bo, så vi kan brande sognet som stedet med det gode liv på landet.
Der var tre nyheder på det fjernvarmemøde, som Din Forsyning og Varde Kommune havde indkaldt til i Horne Hallen.
80 borgere hørte, at skæringsdatoen for tilmelding via Din Forsynings hjemmeside er den 31. oktober. Er der en tilslutning på mindre end 70 procent af potentielle fjernvarmebrugere, bliver projektet genovervejet og måske lagt i graven.
Den anden nyhed er, at borgerne kan vælge at lade Din Forsyning stå for alt vedrørende anlægget i huset for en pris på 228,75 kroner om måneden. Dermed undgår borgerne at skulle investere 28.000-30.000 kroner i indkøb og installering af en unit samt selv stå for den fremtidige service.
Endelig er tilslutningsprisen nu på 55.000 kroner mod tidligere 57.500 kroner. Stig Lerbeck fra den lokale fjernvarmegruppe slog fast, at fjernvarmen i Horne er et fællesprojekt.
Jeg vil sammenligne det med synkronsvømning. Vi er nødt til at rykke samtidig. I kan godt sige, at vi vil vente et par år, men hvis alle gør det, går det ikke. Så er det ikke sikkert, at vi får tilbuddet igen. Projektleder ved Din Forsyning, Søren Kafka, erkendte, at det var lidt op ad bakke, at politikerne ikke har meldt en dato for udfasning af naturgas og olie klart ud.
Trods bedre priser på naturgas for borgerne, vil det på den lange bane stadig være en fordel både økonomisk og rent teknisk med et fælles fjernvarmeværk.
Der er 244 boliger, der kan være interesseret i fjernvarme, men det er ikke 70 procent af dem, vi regner med. Vi regner derimod med antallet af tilsluttede kvadratmeter. Hvis vi realiserer projektet, går vi i gang med at udarbejde et udbudsmateriale. De priser, vi går ud fra i dag, er meget realistiske, men holder vores priser ikke, bliver projektet genovervejet. I kommer ikke til at hænge på et for dyrt værk. Søren Kafka gennemgik tidsplanen, som indebærer, at spaden kan sættes i jorden midt i 2025, at de første bliver koblet på i 2026, og at alle er koblet på i 2027. Tilslutningsbidraget skal betales i tre rater: 16.500 kroner, når 70 procents tilslutning er opnået, formentlig i slutningen af 2024, 30.000 kroner, når gravearbejdet går i gang, formentlig i foråret 2025, og 8.200 kroner, når huset bliver koblet på fjernvarmen.
Hidtil er udgifterne til projektet betalt af Esbjerg og Varde Kommuner, men efter den 1. november skal kommende fjernvarmebrugere betale. Hvis det bliver opgivet efter den 1. november, kan borgerne højest komme til at hænge på en udgift på 5000 kroner, sagde Søren Kafka. Der var en del spørgsmål på mødet, men der bliver mulighed for at stille endnu flere, når repræsentanter for Din Forsyning og Varde Kommune stiller sig til rådighed i Brugsen fire gange i løbet af efteråret, den 10. og 18. september samt den 2. og den 24. oktober, alle dage klokken 15.30-17.00.
Mød lokalvarme-folkene i Brugsen og få svar på spørgsmål, beregning på dit hus og hjælp til tilmelding.