Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Nyheder

Vikingelunden før og nu

Sognearkivet har hvert år et arrangement sammen med Hornelunds Venner, hvor vi viser billeder fra Horne Sogn. En del af billederne er før og nu billeder.
Jeg har fundet et ældre billede fra Vikingelunden og taget et nyt til sammenligning.

Kloak: asfalten er på vej

På torsdag asfalteres der fleres steder i Horne med et ”mikrohold”. Dette asfalthold retablerer diverse mindre huller efter reparationer m.m., samtidig ordnes flere asfaltramper. Fredag kommer det store asfalthold og lægger asfalt på krydset ved Engkanten/Kirkebakken og fortsætter så langt op ad Kirkebakken som muligt.

Hvis der er spørgsmål til ovenstående, er I velkomne til at kontakte mig eller Mie fra NIRAS.

Kenneth: 27741448

Mie: 51364896

Mvh. Kenneth, DIN Forsyning

Vikinger – Manden holder øje med dig.

Saveniels lægger sidste hånd på Vikinge-manden

Vikingelunden har nu fået sin egen Viking – Et synligt bevis på at stedet kan kædes sammen med Vikingetiden og minde os om, at vi her befinder os på et historisk vigtigt sted.

Saveniels alias Niels Ejnar Petersen fra Addit ved Brædstrup, er skulptøren, som på fornemmeste vis har udført og fremstillet en livagtig Viking, som minder os om tiden for over 1000 år siden.

Fredag den 24. juni lagde Saveniels sidste hånd på værket.

Og så kom spørgsmålet. Hvad skal Vikinge – manden hedde?
Der er flere navne fra Vikingetiden, som trænger sig på.
Hvad med. – Svend – Fri mand, som er i en andens tjeneste. -Trygve – Pålidelig. – Erik – Enehersker.  Eller et helt andet navn.

Foto og Ref. Leif Sønderskov, Horneposten.  

Fra nutid til Vikingetid og tilbage igen

Sogneforeningens formand Keld Jochumsen bød velkommen til omkring 150 fremmødte på vegne af 4 H/Fælleshaverne, Udviklingsgruppen omkring Vikingestien og Sogneforeningen og redegjorde for aftenens program.

Ud fra programmet til Sct Hans aftenen i år, fik vi konkluderet at Horne har været betydningsfuld i over 1000 år.
Forud for båltalen var der grillspisning til det medbragte, som endda for nogen var startet ved 17 tiden.

Bålet blev efter planen tændt kl. 20.30 og vi sang midsommervisen.

Båltalen blev i år holdt af arkæolog og museumsinspektør Lars Christian Bentsen, Varde som takkede for tilliden og forsatte.
Horne har altid været et betydningsfuld sted, som han bekræftede ved at tage os med på gennemrejse fra Vikingetiden og hel frem til nutiden, hvor han kunne mærke at offerviljen var uformindsket. Og at man i den henseende levede op til fortidens storhedstid, som dengang havde personer i Hornelund, som havde omgang med Harald Blåtand og som bevis havde efterladt Runestenen og de berømte Hornelund Guldspænder, som stammer fra Vikingetiden år 1050 og genfundet i 1892. Han fortalte også, at guld- og sølvfundet i 2014 samme sted i Hornelund havde bekræftet tidsperioden fra Vikingetiden.
Lars Christian Bentsen gav os også historien om det, at vi holder Sct. Hans, en historie som går helt tilbage til den gamle testamente, og det at vi afbrænder bål er et tiltag som stammer fra hekseafbrændingstiden, en tradition som vi stadig holder liv i, da nutidens Sct. Hans Bål er forsynet med en heksedukke, som symboliserer denne grusomme handling.
Lars Christian Bentsen havde i sit manuskript i parentes skrevet ”I det gode vejr” (For en sikkerheds skyld, som han sagde) Her ønskede han os alle en forsat god aften, i det måske skønneste vejr en midsommeraften kan byde på.

Jørgen Østergård indledte indvielsen af den ny Vikingesti på Udviklingens gruppen omkring Vikingestiens vegne. Med en redegørelse om, at man på rekordtid havde fremskaffet midler, tilladelser og udførelse af projektet, havde været i stand til at afslutte opgaverne med de ny stiformationer, som hvis man gå alle turene kommer op på over 3 km. Og at alle turene kan begynde og slutte i  Vikingelunden. Stisystemet går på begge sider af Gunderup Bæk og er her forbundet af 2 broer, som tager sig smukt ud i naturen.
Projektet tog sin spæde begyndelse for 2 år siden og gennem fondsmidler og andre bidrag var man nået op på 715.000 kr. og sammen med ca. 25 frivillige og ca. 700 timers arbejde, står vi nu klar til at indvie 1. etape. Det skal ikke være nogen hemmelighed, at der forsat er nye planer med flere tiltag ved og omkring Vikingestien.
Jørgen Østergård takkede alle hjælperne, som havde bidraget og havde udvist det sammenhold, som kendetegner os her i Horne.
Det var nu tid for at bryde den røde snor til ”Den ny Vikingesti”. Her havde Frederik Lauridsen fremstillet en huggeblok, og med et øksehug brød Jørgen Østergård snoren med ordene:” Så må i godt gå turen, men man må også godt vente til senere!” 
Der var til lejligheden blevet brygget den gammelkendte Vikinge-drik ”Mjød”, som alle fik en smagsprøve på.
Aftenen sluttede med gåtur og hyggesnak, for man havde netop i år lyst til at blive bare lidt længere.

Billeder og Ref, Leif Sønderskov, Horneposten.

Besøg i Vikingelunden

Torsdag formiddag var der besøg fra Tistrup i Vikingelunden. Tistrup cykler sammen, ca. 15 cyklister, især i pensionsalderen var cyklet til Horne for at drikke kaffe.
Jeg mødte dem, og fortalte lidt om Vikingelunden og om den forestående indvielse af Vikingestien. Vi blev enige om, at de skulle komme igen og så gå en tur på den nye Vikingesti.

Den 8. baby er født i Horne sogn i 2022.

Så kom den 8. stork på skolens gavl, og det var en stork med blåt halstørklæde.
Velkommen til verden og Horne sogn til den lille dreng, og tillykke til de nybagte forældre.
I 2022 er der født 2 piger og 6 drenge, så nu venter vi på flere piger.

Viking med økse holder øje


Onsdag blev de første træstykker skåret af træet, der har stået tøjret ved hjørnet af søen i Vikingelunden. Og så gik det stærkt med at ændre den gamle askestamme til en øksesvingende viking.
Niels Ejnar Petersen fra Brædstrup står for arbejdet og siger, at det tager max to dage. Da han er optaget andetsteds torsdag, bliver vikingen færdig fredag.
– Jeg er ikke god til at tegne, så jeg har ikke tegnet den på papir, inden jeg gik i gang. Det ville bare være dobbeltarbejde, så jeg har det endelige resultat inde i hovedet, siger “saveniels”.
– Skærer du aldrig forkert?
– Jo, men det er der ingen, der ved, da det kun er mig selv, der ved, hvordan resultatet skal blive. Og nej, jeg har aldrig ødelagt et træ, så der ikke kom en skulptur ud af det.
Niels Ejnar Petersen er oprindeligt uddannet skovfoged, men har aldrig arbejdet som sådan. Han har i stedet i 30 år undervist på teknisk skole og begyndte ved siden af at skære i træ. De sidste syv år som underviser var på halv tid, og for halvandet år siden gjorde han sin hobby til et fuldtidsjob.
– Vikingen bliver halvanden meter høj, men skulpturen bliver mere end to meter høj. Hvis den skulle være højere, skulle stammen være bredere for at få de rigtige dimensioner.

Og de rigtige dimensioner får vikingen, der fra fredag kan holde øje med både Vikingelunden og den nye Vikingesti.
Bente Jacobsen HornePosten

kl. 16.15 efter 1 dags arbejde!

Lys under broen

Så er der sat lys op under broen i Vikingelunden. Det er den samme type lys, der er i grillhytten.
Det ser garanteret flot ud, når det bliver mere mørkt end klokken 22.15.

Små elever sov i shelters


Eleverne i 10eren på Horne Skole – 0. og 1. klasse – fik en anderledes og rigtig sjov oplevelse torsdag og fredag, og endda uden at køre langt og betale i dyre domme for en overnatning.
De indtog Vikingelunden med forældrerådet som styrmænd, og da mørket faldt på, lagde de sig til at sove i de to shelters.
– Det er rigtig hyggeligt. Vi har haft det sjovt, lød det fra flokken, som havde grillet pølser i hytten sammen med deres forældre, søskende, lærere og de elever, der havde fravalgt selve overnatningen.
– Jeg håber, at jeg ser en stjernehimmel, sagde Astrid, men de andre mente, at hun nok sov, når det blev helt mørkt.
De vågnede op fredag til fuglefløjt og nybagte boller ved 7-tiden, og en times tid senere blev de hentet af deres lærere, og en ny skoledag ventede.

– Hvordan kommer I på den tanke at lade børnene overnatte i Vikingelunden?

– Vi snakkede i forældrerådet om, hvilke aktiviteter vi kunne lave for børnene. Anders foreslog en overnatning i Vikingelunden, og den idé købte vi, siger Kristina Riber.

– Ja, jeg har været spejder, siger Anders Grønborg.

– Så det lå lige for med de faciliteter, vi har her.

Bente Jacobsen HornePosten