Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Nyheder

Asp har indtaget Smedegrunden

I dag, onsdag, har Poul Henning Guldager afsluttet belægningsopgaverne på Smedegrunden.
Asp er repræsenteret med en mælkejunge fra Aspgård mejeri.
Sammen med Hornemanden, skolebogen fra Stundsig skole, møllestenen fra vindmøllen i Bjerremose og mælkejungen fra Asp udgør dekorationerne et hele.
Fantastisk udført af Poul Henning efter Kurt Burkarls ide.


Loading

Stundsig er på vej på Smedegrunden

Poul Henning Guldager er ved at etablere hans udgave af en skolebog fra Stundsig Skole.
Udsmykningen er første lavet hjemme i Asp, hvorefter han flytter det hele til Horne, hvor det skal være Stundsigs bidrag til udsmykningen af Smedegrunden. Senere følger så en mælkejunge fra Asp Mejeri.
Billederne er fra 12.30 den 28/2-24.

kl.16.00

Loading

Godt år med flere medlemmer

De lyse toner blev slået an, da Keld Jochumsen efter 12 år som formand aflagde sin sidste beretning på Horne Sogneforenings generalforsamling.
De 45 deltagere kunne glæde sig over, at Smedegrunden har fået et ansigtsløft af format, at der er kommet nye stier i Vikingelunden, at Vikingestien om kort tid får de mærker, der fortæller, at det er en hjertesti, og endelig at medlemstallet har taget et mærkbart hop op.
– Vi har nu 305 medlemmer, hvilket svarer til en dækningsgrad på 64 procent mod 52 procent sidste år. Det ser ud til at muligheden for at betale kontingentet via Mobilepay har medvirket til fremgangen, og det har helt sikkert også Burkarlerne, Simon og Randis videoer på Facebook.
Der var endnu mere at glæde sig over.
– Skolen har i år 81 elever mod 71 sidste år, og der er 55 børn i børnehaven, heraf 13 i vuggestuen. Vi har uddelt ni babypakker og 23 velkomstpakker, sagde Keld Jochumsen.
Foruden børnene i skole og børnehave er der cirka 20 børn i dagplejen.
Formanden nævnte også den store opbakning til Torvedagen og oplyste, at det lille tog i år får to ruter – om forbi Smedegrunden og ned i Vikingelunden.
Eva Plauborg kunne fremlægge et regnskab med et underskud på cirka 62.000 kroner, en egenkapital på 316.000 kroner og flere endnu ikke udbetalte midler fra fonde og kommune til diverse projekter.
Kontingentet blev hævet fra 200 kroner til 300 kroner for en husstand og fra 100 kroner til 150 kroner for enlige.
Keld og Else Jochumsen modtog ikke genvalg. I stedet blev Klaus Martin Jepsen og Berit Mathiesen nyvalgt og Kurt Burkarl genvalgt med Malene Gøte og Simon Burkarl som suppleanter.
Kurt   Burkarl takkede Else og Keld for deres store indsats gennem mange år.
– I har været med til at præge udviklingen i sognet. Vi kan ikke godt undvære jeres erfaring og jeres kompetencer, så vi skal nok gøre brug af jeres tilbud om hjælp i fremtiden, sagde Kurt Burkarl og overrakte både blomster og påskeæg.

Stig Leerbeck omtalte fjernvarmeprojektet, som står lidt i stampe på grund af manglende statstilskud. Han er dog overbevist om, at puljen bliver fyldt op i løbet af året.

– Så klap hesten og bliv siddende lidt længere tid på hænderne, lød opfordringen.
Bente Jacobsen HornePosten
Foto: Simon Burkarl

Loading

Kloakselskab fylder 100 år

Kloakselskab fylder 100 år

Horne Kloakselskab blev stiftet den 12. februar 1924, men allerede året før havde en gruppe borgere arbejdet med planer om at få en del af Horne By kloakeret. Gruppen handlede hurtigt og havde fra start 19 interessenter. Det steg til 24 indtil 1937.

Den første bestyrelse bestod af de tre medstiftere formand Hans Chr. Hansen, Mads Madsen samt Bakken Bakkensen, der var kasserer.

Gruppen fik både jordemoderhuset, brugsen, mejeriet og elværket med fra start, og dermed var 1000 kroner dækket af den samlede udgift på 3400 kroner dækket ind. Resten blev dækket af et lån, som bestyrelsen optog i Varde Sparekasse. Lånet løb over 10 år med en årlig rente på 5,5 procent, og bestyrelsen hæftede som kautionister for det. ”En for alle og alle for en”, som det stod i lånedokumentet. Borgerne skulle afdrage på lånet i 10 år med en årlig rente på 10 procent, og de skulle desuden selv betale for stikledning samt andet kloak-arbejde på egen grund – nøjagtig, som borgerne også gør 100 år senere i forbindelse med separatkloakeringen. Desuden betalte de i de første år 22 kroner årligt til vedligehold af kloakledningen.

Hvis de ikke betalte afdragene, kunne bestyrelsen gå rettens vej og afbryde for stikledningen, men tilsyneladende faldt pengene rettidigt, for den 8. maj 1933 blev restlånet på 101 kroner indbetalt i sparekassen.

Entreprenør K.N. Hansen fik opgaven med at anlægge en hovedkloakledning fra nordsiden af Engkanten i en lige linje til nordsiden af Tistrupvejen. Herfra gik den 52 meter østpå samt vestpå til hjørnet mod Mælkevejen ud mod Ølgodvej. (Hornelund i 1920 og bybilledet fra 1938 fortæller hvordan veje og by så ud i tiden omkring kloakeringen)

Der blev i alt sat fem brønde ned, og dem skulle Jakob Pedersen rense. Han fik det første år 35 kroner, men han må have været god til at forhandle løn, for året efter steg lønnen til 76 kroner.

Det var også dengang, at bestyrelsen fik hjælp af en advokat til at udarbejde vedtægter. Regningen lød på 15 kroner. I dagens priser ville man for det beløb have fået advokathjælp i cirka 20 sekunder.

Det fremgår ikke af protokollen, hvornår Horne Kloakselskab ophørte, men kloakken optræder for første gang i Horne Kommunes regnskab for 1938-39. Da har kommunen brugt 2800 kroner på reparation og fremhæver, at det er en medvirkende årsag til, at det samlede regnskab er noget ringere end året før. 

I 1965 blev endnu en stor bid af Horne By kloakeret, nemlig fra Engkanten og ned til Klokkedoj, (det gamle kloakbillede), mens Habrehøjvej fulgte efter nogle få år senere. Sidste etape var Lundagervej, inden gravemaskinerne vendte tilbage i 1920 for at dele kloakken op i spildevand og overfladevand.

Læs mange flere spændende historier fra Sognearkivet på hjemmesiden www.hornesognearkiv.dk

Loading

Generalforsamling

 
Horne Tistrup Aftenskole indbyder til generalforsamling tirsdag den 12. marts 2024 kl. 19 i gymnastiksalen på Tistrup Skole.

          Dagsordenen for generalfor­samling:

  1. Valg af dirigent
  2. Valg af referent
  3. Bestyrelsens beretning
  4. Godkendelse af revideret regnskab
  5. Behandling af indkomne forslag
  6. Fremtidig virksomhed inkl. budget
  7. Præsentation af bestyrelsesmedlemmer
  8. Valg af revisor og revisorsuppleant
  9. Eventuelt

          Møde- og stemmeberettigede på generalforsamlingen er alle medlemmer af Familie og Fritid i Horne og Familie Trivsel og Fritid i Tistrup.

Venlig hilsen bestyrelsen for Horne Tistrup Aftenskole

Formand Bente Dinesen

Næstformand Birthe Helene Nielsen

hornetistrupaftenskole.dk

Loading

Første stork i 2024

Den første stork er sat op på skolems gavl. Rart at komme i gang igen, det bliver lidt tomt, når storkene pilles ned efter nytår.
Velkommen til Horne Sogn til den lille pige og tillykke til de nybagte forældre.
I år er vi foran sidste år, idet den første stork blev sat op i marts.

Loading

Familie og Fritid Horne – generalforsamling 2024.

Hermed indkaldes der til generalforsamling mandag d. 19. februar 2024 kl.19.00 i Skolekøkkenet på Horne Skole.

Dagsorden ifølge vedtægterne:
     Valg af dirigent, stemmetællere og skriftefører.
     Bestyrelsens beretning.
     Forhandling af bestyrelsens beretning.
     Fremlæggelse og godkendelse af regnskabet for sidste afsluttede regnskabsår.
     Behandling af indkomne forslag.
     Forslag fra bestyrelsen.
     Valg af bestyrelsesmedlemmer – på valg er Ruth Jensen og Hanne Petersen, som begge
                                                                modtager genvalg.
                                                                Valg af suppleant – på valg er Jytte Mathiasen Søndergaard, som
                                                                modtager genvalg.
     Valg af revisor. Linda Albertsen er på valg, hun modtager genvalg.
     Eventuelt.

                      Forslag, som ønskes behandlet på generalforsamlingen, skal inden den 29. januar 2024
                      sendes til formand Bente Dinesen, Fabriksvej 7 eller mail: b.dinesen@bbsyd.dk

Loading