Spor af boplads er dukket op
Arkæologerne har aldrig været i tvivl om, at der et eller andet sted tæt på Horne By har været en boplads for vikingerne. Det måtte der simpelthen være i lyset af fundene af både guldspænderne, sølvmønterne og runestenen. De har dog aldrig for alvor kunnet bevise deres tese, men det kan de nu.
Museumsinspektør Lene Frandsen, Arkæologi Vestjylland, kan efter de første spæde undersøgelser på marken bag Klokkedoj sige:
– Jeg tror, at vi står lige i udkanten af en vikingelandsby fra år 900-1000. Vi har fundet spor af et eller måske flere nedgravede grubehuse, også kaldet værkstedshuse, og af en brønd. Det er virkelig spændende.
En stor gravko har gravet en række søgegrøfter langs med Kirkebakken på tværs af marken fra Kirkebakken til rensningsanlægget. Her skal etableres et stort bassin til overfladevand, men inden det sker, skal området gennemgå en arkæologisk undersøgelse.
Lene Frandsen skal have en snak med kommunen om, hvornår udgravningen må foregå.
– Jeg håber, at vi får lov til at fortsætte allerede nu. Vi satser på at udgrave “knolden”, da alt tyder på, at vi her vil finde flere spor af en bebyggelse. Til gengæld er der tomme områder på begge sider af “knolden”.
Arkæologerne bruger ikke bare store gravkøer og små graveskeer, men også droner til at finde spor af fortiden.
– Jeg er ret sikker på, at beboerne kan finde forskellige spor i deres fine haver, men vi skal nok lade være med at grave i dem, siger Lene Frandsen.
Bente Jacobsen HornePosten Foto: Leif Sønderskov og Jacob Vig
Billedet øverst på siden er fra 2014
Billederne herunder er fra de nuværende udgravninger