Solceller er stadig i modvind
Mens der blæste milde vinde mod vindmøller i Malle og Kvong, mødte planerne om en stor solcellepark kraftig modvind. Sådan var situationen på borgermødet om energiparken i maj, og sådan var det igen på borgermødet onsdag i Horne Hallen.
Omkring 150 borgere deltog, og de blev orienteret om processen hen mod en energipark med 12 vindmøller – syv i Malle, fire i Kvong og en i Ringkøbing-Skjern Kommune – og mulighed for et område på 170 ha med solceller på begge sider af Ringkøbingvej.
Mens fem landmænd står bag projektet i Kvong-området, har Energicenter Nord lavet aftaler med landmænd i Malle om vindmøllerne.
Mogens Leth fra energiselskabet slog fast, at vindmøllerne er det væsentlige projekt, mens solcellerne er en mulighed.
Planchef Trine Lyhne understregede flere gange, at det hele bygger på frivillighed.
– Hvis borgerne siger nej til at sælge eller leje jord ud til projektet, bliver det ikke til noget.
Det fik flere af deltagerne til at reagere.
– Mange bliver gidsler i andres frivillige projekter. Os, der bor i området, har ikke mulighed for at sige fra. Nogle andre vælger at tapetsere vores område med solceller, men der bor altså mennesker tæt på, som får stor ulemper.
Hun høstede aftenens største bifald, og planchefen opfordrede alle til at indsende deres høringssvar inden den 5. december.
– Vi vil rigtig gerne høre fra borgere i lokalområdet, høre, hvordan de ser på det, for at kvalificere den videre proces.
En borger ville høre, om Varde Kommune stiller en rådgiver for borgerne til rådighed – noget andre kommuner har gjort.
– Det er noget, vi arbejder på, men det kræver en politisk beslutning, sagde Trine Lyhne.
Mogens Leth forklarede, at de 12 vindmøller formentlig bliver af typen Vestas V150, der er 165 meter høje fra jord til vingespids. De vil producere 234 millioner kWh og dermed dække strømforbruget i 58.000 husstande, mens solcellerne med en produktion på 180 millioner kWh dækker 45.000 husstandes elforbrug.
For om muligt at gøre solcelle-delen mere spiseligt åbnede Mogens Leth muligheden for at undgå det omkransende hegn og i stedet lave grøfter eller beplantede volde, lave løbestier og rekreative områder til brug for borgerne.
Der er penge i projektet for lokalområdet. Således bliver der en grøn pulje på 40 millioner kroner, heraf knap 1,9 millioner kroner til Ringkøbing-Skjern Kommune – en pulje, som skal bruges på projekter til gavn for lokalområdet. Desuden er energiselskabet villig til at putte 300.000 kr. i en fond hver år i energiparkens levetid. Pengene skal administreres lokalt.
Trine Lyhne anslog, at processen med planlægning, høringsperioder, nye borgermøder og politiske beslutninger vil vare et års tid fra nu, og først derefter ved borgerne, om der skal rejses møller og solceller i Malle og Kvong.
Bente Jacobsen HornePosten