Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Sognets smede var i fokus

I dag er der kun en smedeforretning i Horne Sogn, men i det 20. århundrede var der seks smede, og det var dem, der var i fokus på årets kirkegårdsvandring, arrangeret af Horne Menighedsråd og Horne Sognearkiv.

Cornelia fra Menighedsrådet byder her velkommen til årets kirkegårdsvandring
Der var mødt 52 op til kirkegårdsvandringen der bød på blæsende men tør vejr

52 borgere var med, da aftenen begyndte med en tur rundt i alle fire hjørner af kirkegården for at besøge fem smedes gravsteder – Østerberg, Søren og Jørn Thomsen samt Marinus og Magnus Hansen. Den sjette smed, Peder Frahms gravsted er nedlagt, men inde i kirken kunne deltagerne se et billede af hans gravsten, da Leif Sønderskov med et PowerPoint-show fortalte om smedene, deres forretninger, deres virke og deres familier.

Bounum Smedeforretning har en historie, der går 400 år tilbage i tiden. Familie Østerberg har været med i knap 60 år, Peder Østerberg fra 1930-1962 og Svend Aage Østerberg fra 1962-1989. Peder Frahm var smed i Bjerremose fra 1908 til 1959, og en del af hans gamle værksted kan stadig ses hos Grethe og Erik Sørensen.

Her er vi nået til Gudrun og Søren Thomsens gravsted
Og her ved Jørn Heiberg Thomsens gravsted.

Smed Hansens værksted findes også stadig på Krosvinget 5. Det blev bygget af Marinus Hansen i 1913, og han boede selv i et lille værelse i værkstedet, indtil han to år senere byggede beboelsen. Værkstedet blev i 1946 overdraget til sønnen Magnus, som lukkede det i 1969.

I 1937 købte Søren Thomsen smedeforretningen i Horne, og han producerede selv diverse landbrugsredskaber. I 1969 kom Jørn med i forretningen, som blev kraftigt udvidet i de følgende år indtil nedlukningen omkring 2010.

Flere af smedefamilierne var repræsenteret, og de kunne supplere med diverse oplysninger. Således inviterede smedekonerne ofte kunderne på et veldækket kaffebord i ventetiden.

Også deltagerne i kirkegårdsvandringen blev budt på både kaffe og brød, ikke af en smedekone, men af menighedsrådet som afslutning på den femte kirkegårdsvandring.

Sidst er vi her ved Magnus Thorbøl Hansen og Kirstine Svane Hansen gravsted. (Den lyse sten bagerst.)
Et pænt antal af de tilstedeværende lytter her til Bente Jakobsens fortælling om smedene i Horne. Det er lige før vi går i kirken til de udvidede historier om Smedene i Horne Sogn.

Loading

Tilmeld vores nyhedsmail

Vælg nyhedsbrev(e):