Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Fra nutid til Vikingetid og tilbage igen

Sogneforeningens formand Keld Jochumsen bød velkommen til omkring 150 fremmødte på vegne af 4 H/Fælleshaverne, Udviklingsgruppen omkring Vikingestien og Sogneforeningen og redegjorde for aftenens program.

Ud fra programmet til Sct Hans aftenen i år, fik vi konkluderet at Horne har været betydningsfuld i over 1000 år.
Forud for båltalen var der grillspisning til det medbragte, som endda for nogen var startet ved 17 tiden.

Bålet blev efter planen tændt kl. 20.30 og vi sang midsommervisen.

Båltalen blev i år holdt af arkæolog og museumsinspektør Lars Christian Bentsen, Varde som takkede for tilliden og forsatte.
Horne har altid været et betydningsfuld sted, som han bekræftede ved at tage os med på gennemrejse fra Vikingetiden og hel frem til nutiden, hvor han kunne mærke at offerviljen var uformindsket. Og at man i den henseende levede op til fortidens storhedstid, som dengang havde personer i Hornelund, som havde omgang med Harald Blåtand og som bevis havde efterladt Runestenen og de berømte Hornelund Guldspænder, som stammer fra Vikingetiden år 1050 og genfundet i 1892. Han fortalte også, at guld- og sølvfundet i 2014 samme sted i Hornelund havde bekræftet tidsperioden fra Vikingetiden.
Lars Christian Bentsen gav os også historien om det, at vi holder Sct. Hans, en historie som går helt tilbage til den gamle testamente, og det at vi afbrænder bål er et tiltag som stammer fra hekseafbrændingstiden, en tradition som vi stadig holder liv i, da nutidens Sct. Hans Bål er forsynet med en heksedukke, som symboliserer denne grusomme handling.
Lars Christian Bentsen havde i sit manuskript i parentes skrevet ”I det gode vejr” (For en sikkerheds skyld, som han sagde) Her ønskede han os alle en forsat god aften, i det måske skønneste vejr en midsommeraften kan byde på.

Jørgen Østergård indledte indvielsen af den ny Vikingesti på Udviklingens gruppen omkring Vikingestiens vegne. Med en redegørelse om, at man på rekordtid havde fremskaffet midler, tilladelser og udførelse af projektet, havde været i stand til at afslutte opgaverne med de ny stiformationer, som hvis man gå alle turene kommer op på over 3 km. Og at alle turene kan begynde og slutte i  Vikingelunden. Stisystemet går på begge sider af Gunderup Bæk og er her forbundet af 2 broer, som tager sig smukt ud i naturen.
Projektet tog sin spæde begyndelse for 2 år siden og gennem fondsmidler og andre bidrag var man nået op på 715.000 kr. og sammen med ca. 25 frivillige og ca. 700 timers arbejde, står vi nu klar til at indvie 1. etape. Det skal ikke være nogen hemmelighed, at der forsat er nye planer med flere tiltag ved og omkring Vikingestien.
Jørgen Østergård takkede alle hjælperne, som havde bidraget og havde udvist det sammenhold, som kendetegner os her i Horne.
Det var nu tid for at bryde den røde snor til ”Den ny Vikingesti”. Her havde Frederik Lauridsen fremstillet en huggeblok, og med et øksehug brød Jørgen Østergård snoren med ordene:” Så må i godt gå turen, men man må også godt vente til senere!” 
Der var til lejligheden blevet brygget den gammelkendte Vikinge-drik ”Mjød”, som alle fik en smagsprøve på.
Aftenen sluttede med gåtur og hyggesnak, for man havde netop i år lyst til at blive bare lidt længere.

Billeder og Ref, Leif Sønderskov, Horneposten.

Loading

Tilmeld vores nyhedsmail

Vælg nyhedsbrev(e):