40 pensionister var på bustur
Pap, æsker, urner af pap, Morten Korch Museum, Kongenshus Mindepark, hede-landskab dækket af lyng og en flygtningekirkegård var hovedingredienserne i den bustur, som Danske Seniorer i Horne havde arrangeret i samarbejde med Ansager Turistfart.
40 ældre borgere mødte frem til bussen fulde af forventninger, og de blev ikke skuffet.
Med Gert Kruse bag rattet var der garanti for masser af sange og fortællinger på vej til Bruunshåb Gl. Papfabrik ved Viborg.
Fabrikken blev etableret i 1919 på ruinerne af en nedbrændt og falleret klædefabrik, der beskæftigede børn fra 7-års alderen i 12-14 timer dagligt og brugte vandkraft. Med pappens indtog kom dampmaskinen, og der bliver stadig produceret særdeles slidstærk pap på det arbejdende museum. I 2017 udvidede man med en æskefabrik, som producerer æsker i mange afskygninger og også urner og kufferter, og den afdeling er vigtig for virksomhedens overlevelse.
På Grønhøj Kro ventede ikke blot flæskesteg og citronfromage, men også en krovært, der underholdt med sang og musik samt fortælling om de fire foregående generationer på kroen. Hans livsglæde og muntre fortællinger fangede tilhørerne, som også omfattede en cykelklub. Gregers Laigaard fortalte også om kroens museer – et for kartoffeltyskerne, der kom for at opdyrke heden, et for de engelske piloter, der blev skudt ned under 2. verdenskrig, et for selve kroen og endelig et for Morten Korch, fyldt med billeder og rekvisitter fra de mange film.
Museerne gav anledning til masser af snak om gamle dage og om både Ebbe Langberg og Poul Reichardt, inden turen bød på lyngklædte heder, Kongenshus Mindepark og en flygtningekirkegård med 1196 tyske flygtninge, hovedsageligt kvinder og børn, samt 175 tyske soldater. De kom fra de tre flygtningelejre ved Kølvrå og Grove med i alt cirka 20.000 flygtninge og soldater.
Ni timer efter afgang fra Horne kørte bussen atter ind i sognet, nu med mange nye indtryk hos deltagerne, hvoraf nogle også havde fået ideer til genbesøg i det midtjyske.
Tekst: Bente Jacobsen Foto: Keld Jochumsen